Umeå hamn byggs just nu om, en miljardinvestering som rustar hamnen för framtidens utökade transporter. IVAB är en del i projektet, med ansvaret för avlopp, vatten och värme i den nya färjeterminalen.
Ökade godsvolymer och större fartyg är några av orsakerna bakom utvecklingen av Umeå hamn, en investering på över 1,4 miljarder kronor fram till år 2026. Den nya hamnen ska stärka Umeå som Europas nordligaste logistiknod för intermodala transporter – där flera transportsätt nyttjas, som sjö, järnväg och väg. I det omfattande bygget anpassas bland annat färjeterminalen och piren för Wasalines nya färja som ska trafikera sträckan Umeå-Vasa. Läs mer om Umeå Hamn här.
I juni blev det klart att IVAB utför rör- och vvs-installationerna i ombyggnaden av färjeterminalen, och i augusti startade arbetet.
– Det känns jättekul! Vi gör allt vad gäller vvs-installationer, dvs avlopp, vatten och värme invändigt i huset helt enkelt, säger IVAB Holmsunds filialchef Andreas Abrahamsson som projektleder arbetet.
Hittills är grunden till utbyggnaden gjord, och vattnet har dragits om provisoriskt. Nästa steg är att gå in i huset och göra om i den befintliga byggnaden för att utöka toaletter och handfat, med ny dragning och nya värmeinstallationer.
Våren 2021 är det premiär för den nya färjan, som fått namnet Aurora Botnia och som är en av världens mest moderna och miljövänliga passagerarfärjor. Den rymmer 800 passagerare och en större mängd last än den förra, vilket ska möta den ökade efterfrågan på godstransporter.
– Fordonstrafiken kommer att underlättas för de som ska köra över mellan Vasa och Umeå, något som gynnar både Sverige och Finland. Det känns roligt att få bygga inför den nya färjan som kommer att gå i flera år framöver, och att IVAB är med på något som kommer finnas kvar länge och användas mer och mer, berättar Andreas.
För IVAB:s del kommer arbetet vid Umeå hamn att pågå fram till i maj. I nuläget är en montör på plats men Andreas tror att det kommer behövas ytterligare en så småningom.
Hur är det att projektleda detta arbete?
– Det gäller att vara på tårna, för det är många andra entreprenörer inblandade som också ska fram. Där är det extra viktigt med samarbete och kommunikation. Kör någon i gång på ett ställe så kan det hindra jobb för andra. Man måste ha koll på det man ska göra och göra det i rätt tid.
Vad betyder det här projektet för IVAB?
– Alla projekt spelar så klart stor roll för oss, vi vill göra så bra jobb som möjligt hela tiden. Men just det här jobbet är lite speciellt i den bemärkelsen att man bygger inför en ny färja, vilket inte händer varje år. Det är kul att vara med på den här resan och vi är tacksamma över att ha fått den här möjligheten, avslutar Andreas.
Om IVAB
Infjärdens Värme AB är ett familjeföretag som levererar rikstäckande tjänster inom rörbranschen till både företag och privatpersoner. Vi erbjuder totalentreprenader och enskilda lösningar inom VVS, industri, verkstad och sprinkler. IVAB-koncernen består i dagsläget av huvudkontoret i Piteå med tillhörande butik, 9 filialer runt om i landet samt dotterbolagen Nordtool AB och Norrlands Industri AB (NIAB). Vi är ca 300 anställda och omsätter ca en halv miljard SEK.